نقش بازارگاههای الکترونیکی در بهبود کسب و کار کامیونداری
انجمن کامیونداران آمریکا در سال 2015 با تعدادی از بازارگاه های مطرح آن کشور تفاهم نامه همکاری امضا کرده تا از صنعت آنها پشتیبانی کنند و منافع مشترک را دنبال کنند. این اقدام نشان می دهد که انجمن کامیونداران آمریکا اولاً مستقل از دولت برای صنعت خود برنامه راهبردی دارند و دوم نشان می دهد که ایشان پذیرفته اند که پشتیبانی بازارگاه های الکترونیکی از کامیونداران چقدر اهمیت دارد. باروان شرکت هوشمند حمل بار به مشروح این مقاله میپردازد.
به عنوان مثال در خصوص کرایه حمل جاده ای که سال ها مبنای هزینه یابی مشخصی نداشت و اخیراً سبب توقف سودآوری این صنف شده بود، انجمن کامیونداران می توانند از استارتاپها و بازارگاهها بخواهند چارچوب قیمت گذاری قابل قبولی را ارائه نمایند و در صورت تأیید از کلیه رانندگان بخواهند به منظور حفظ مزیت اقتصادی فعالیت کامیونداری از قبول سفارش با قیمت پایین تر خودداری نمایند.
از سوی دیگر صاحبان کالا اخیراً هنگام معامله با شرکت های حمل و نقل به سامانه های پیشنهاد کرایه راه اندازی شده توسط بازارگاهها مراجعه می کنند. این امر نشان می دهد در آینده چه کسانی در قیمت گذاری کرایه تأثیر گذارند.
در واقع انجمن ها بر سر تعیین نرخ های اقتصادی کرایه و تعیین مبنای آن تصمیمگیر هستند و می توانند به اعضای خود اطلاع رسانی نمایند اما نبایستی ابزارهای اجرایی را نادیده بگیرند. هم چنین نبایستی نقش و تکلیفی در خصوص کرایه حمل برای دولت قائل شد. انجمن ها بایستی کمک کنند نقش دولت در قیمت گذاری به تدریج از بین برود، اگر دنبال جذب سرمایه در کشور هستیم نباید اصول اقتصاد باز را نقض کنیم.
آنچه وظیفه دولت در توسعه پایدار است سیاست گذاری، مقررات گذاری، مقررات زدایی و ارزیابی عملکرد شاخص های توسعه است. ایفای نقش قیمت گذاری توسط دولت سبب نارضایتی طرفین خواهد شد.
بازارگاهها به کمک نرم افزار، درآمد کامیوندار را مدیریت میکنند
علاوه بر قیمت گذاری کرایه حمل مبتنی بر هزینه در برخی کشورها که همچون ایران کامیونداران سهم قابل توجهی دارند، بازارگاهها با استفاده از نرم افزار، درآمد کامیوندار تحت پوشش را مدیریت می کنند، به عنوان مثال کامیوندار درآمد سالیانه مورد نظر خود را اعلام می کند (مثلاً 100 میلیون تومان در سال، متناسب با ارزش کامیون)، سامانه طوری برنامه ریزی می کند که کامیوندار به تعداد کافی سفارش حمل داشته باشد، کمترین تردد خالی را داشته باشد تا در نهایت درآمد مورد نظرش برآورده شود.
این روش باعث می شود راننده در هر سفر حمل، دغدغه و نگرانی در خصوص مبلغ کرایه نداشته باشد و بداند که نهایتاً درآمد مورد انتظارش تأمین می شود. زیرا حمل و نقل نیز همچون سایر امور اقتصادی، می تواند با سود همراه باشد یا در نقطه سر به سر و یا با ضرر باشد، آنچه اهمیت دارد این است که سهم آنها مدیریت شود تا برآیند سفارشات سودآور باشد. چه کسی می تواند این امر را مدیریت نماید تا هم کامیونداران سود کنند و هم اقتصاد دیگر کسب و کارها آسیب نبیند؟
کسبوکارهای اینترنتی حملونقلی نیاز به حمایت انجمنهای کامیونداران دارد
انجمن های کامیونداران ایران می توانند علاوه بر قیمت گذاری و مدیریت تخصیص بار در خصوص موضوعاتی مانند اصلاح شیوه صدور بارنامه، انواع بیمه و … از استارتاپ ها و کسب و کارهای اینترنتی دعوت به همکاری و پشتیبانی نمایند. می توان برای حل مشکلات پیش رو از ظرفیت نخبگان کشور که در قالب استارتاپ ها ظهور یافته اند استفاده بهتر نمود.
طرح تن-کیلومتر به نظر من بایستی فراتر رفته و به طرح سودآوری کامیونداران تغییر شکل یابد. هسته فکری و برنامه های پیشنهادی غنی تری می تواند ترسیم شود. شاید تأثیر منفی شبکه های اجتماعی بر درآمد کامیونداران، ایشان را نسبت به فضای مجازی بدبین کرده باشد اما ضرورت دارد این نگاه اصلاح شود. عملکرد بازارگاهها بایستی ریشه های این بدبینی ها را نشانه رود.
روزبه افشاری، کارشناس برجسته حمل و نقل، 97/11/09